Belangrijke vaardigheden betreft gesprekstechnieken

Belangrijke vaardigheden betreft gesprekstechnieken

February 20, 2023 zelfontwikkeling 0

Iedereen heeft een ander idee van wat een goed gesprek inhoudt. De een vindt het belangrijk dat er diepgang in een gesprek zit en de ander wilt graag op de oppervlakte blijven. Sommige mensen vinden small talk meer dan genoeg, terwijl andere mensen alles van je willen weten. Wat jouw idee van een goed gesprek ook is, er zijn een aantal belangrijke gesprekstechnieken die je dient te beheersen om een gesprek te laten slagen. Ben jij benieuwd welke vaardigheden dit zijn? Lees snel verder.

Luisteren

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar het is heel erg belangrijk dat je goed kunt luisteren. Vaak denken mensen dat ze automatisch luisteren als iemand hen iets vertelt. Je hoort toch wat iemand zegt? Fout. Dat je hoort wat iemand zegt, betekent namelijk niet dat je ook daadwerkelijk luistert naar wat diegene je aan het vertellen is. Vaak is het zo dat mensen direct op iemand reageren, zonder echt te hebben begrepen wat er is gezegd. Dat is zonde, want hierdoor kan een gesprek al snel in de soep lopen. Niet luisteren zorgt voor ruis en miscommunicatie. Hierdoor neemt de kwaliteit van een gesprek af en dat is zonde. Soms wil je wel graag luisteren, maar komt de informatie alsnog niet helemaal binnen. Dan kun je bijvoorbeeld samenvatten wat de ander zegt, ter controle.

Samenvatten

Het is dus slim om samen te vatten, als je meer duidelijkheid wilt in het gesprek. Het kan namelijk zomaar zo zijn dat je de ander verkeerd hebt begrepen. Door op je eigen manier samen te vatten wat de ander zegt, laat je weten hoe je de informatie hebt ontvangen. Wie weet is hoe jij de informatie hebt ontvangen helemaal niet de kern van het verhaal. Samenvatten is dus eigenlijk een soort van check om te kijken of je het verhaal wel zo goed hebt begrepen als je dacht. Het is aan te raden om dit zoveel mogelijk te doen, want je weet maar nooit of jouw gedachtegang hetzelfde is als de ander. De ruis in een gesprek zal dan een stuk kleiner worden.

Doorvragen

Een andere manier om gesprekskwaliteit te behouden, is door voldoende door te vragen. Denk bijvoorbeeld aan dat iemand aan jou vertelt dat ze een zus hebben die iedere dag een aantal uur moet reizen naar werk. Je zou dit voor waarheid kunnen aannemen en gelijk iets over jezelf kunnen vertellen, om op deze manier een band te vormen. Echter kun je ook doorvragen om erachter te komen wat de achterliggende reden hiervan is. Je toont dan interesse en medeleven en je zorgt er ook voor dat je de ander beter begrijpt. Hierdoor vorm je juist een goede connectie, omdat je dieper ingaat op de leefwereld van een ander.