De juiste compensator voor de juiste situatie

De juiste compensator voor de juiste situatie

July 5, 2021 Industrie 0
compensator

Metalen zetten uit bij hoge temperaturen en krimpen bij koude temperaturen. Dit kan grote gevolgen hebben voor leidingen en de systemen waar ze op aangesloten zitten. Niet alleen temperaturen maar ook trillingen die veroorzaakt worden door machines in de omgeving of boringen in de grond kunnen leiden tot schade aan de leidingen. Als de leidingen en systemen beschadigd raken kan dit grote gevolgen hebben voor de omgeving van de leidingen en bijvoorbeeld leiden tot schade aan het milieu. Dat wil je natuurlijk zo goed mogelijk voorkomen.

Wat doet een compensator?

Fabrieken of grote industrieën hebben vaak complexe leiding systemen lopen. Zoals al eerder benoemd kunnen metalen krimpen en uitzetten bij temperatuur verschillen. Als je hier niks mee doet kan dit voor ernstige schade zorgen aan je systemen. Om dit te voorkomen heb je compensatoren nodig, ook wel expansion joints genoemd. De compensator vangt de bewegingen op die ontstaan door trillingen of het krimpen en uitzetten van het metaal. Hierdoor kunnen de bewegingen geen schade toe brengen.

Welke compensator heb je nodig?

Bij het selecteren van de juiste compensatoren is het belangrijk dat je let op de eigenschappen en de invloed die deze kunnen hebben op materiaal dat je gebruikt voor de leidingen. Dit heeft allemaal te maken met bijvoorbeeld wat voor soort medium er door je productieproces gaat, wat voor aansluitingen er zijn, de diameter van de leidingen, wat voor soort bewegingen de compensator moet kunnen opvangen en wat voor soort temperaturen en druk de compensator aan moet kunnen.

Soorten compensatoren

Compensatoren kunnen van verschillende materialen worden gemaakt. Welk materiaal je nodig hebt hangt dus af van wat voor productieproces je hebt. Compensatoren kunnen worden gemaakt van rubber, PTFE, metaal of weefsel. Welke je nodig hebt hangt af van een aantal factoren, bijvoorbeeld temperatuur, wat voor middelen er vervoert moeten worden en trillingen in de omgeving. 

Rubberen compensator

Rubberen compensatoren worden eigenlijk in de hele industrie vaak gebruikt, voornamelijk in centrales, bij de installatie techniek en ook de scheepsbouw. Kies voor een rubberen compensator als je koud of heet water, vetten, levensmiddelen of oliën moet vervoeren.

PTFE compensator

Deze kunnen vaak gebruikt worden als vervanging van rubberen compensatoren. Let hierbij wel op dat sommige PTFE compensatoren bij bepaalde temperatuurstijgingen niet meer zo drukbestendig zijn. Houd hier goed rekening mee en kies wat het best past bij je systeem.

compensator

Metalen compensator

Metalen compensatoren worden gebruikt om thermische uitzettingen van metaal op te vangen en zorgen voor een vermindering van trillingen en spanningen. Deze kunnen in veel verschillende soorten processen gebruikt worden.

Weefselcompensator

Compensatoren gemaakt van weefsel worden meestal gebruikt bij processen waarbij lucht en stof wordt getransporteerd onder lage druk. Deze zijn dus minder geschikt voor productieprocessen met grote temperatuurverschillen of waar veel trillingen in de buurt zijn.

Keuze maken

De keuze die je maakt voor een compensator hangt dus erg af van het systeem waarvoor ze nodig zijn. Gelukkig zijn er genoeg verschillende keuzes zodat je altijd iets kan vinden wat voor jou en jouw productieproces het meest van toepassing is.