Raamrubbers, waar moet je opletten?

Raamrubbers, waar moet je opletten?

June 4, 2021 Auto Huis en Tuin Industrie Wonen 0
raamrubbers

Raamrubbers onderhouden is niet een klusje waar je je dagelijks mee bezighoudt. Maar het is uitermate belangrijk om zo nu en dan onderhoud te plegen. Als je dit niet doet worden raamrubbers schrompelig en schraal en moet je ze snel vervangen. Als je het in goede staat houdt gaan raamrubbers jarenlang mee en hoef je ze niet te vervangen. In dit artikel tips waar je op moet letten als het om raamrubbers gaat.


Reken op doorgeroeste raamsponningen

Doorgaans als je een ruit vervangt komt je allerlei soorten viezigheid en rotzooi tegen. Dit soort rotzooi wordt ook wel doorgeroeste raamsponningen genoemd. Hou hier vooraf dan ook rekening mee zodat je voortijdig stappen kan ondernemen. De oude ruit met raamrubber terugplaatsen gaat dan niet meer. Als je na het verwijderen van een ruit dit probleem tegenkomt ben je eigenlijk al te laat. 


Bij demontage oude rubbers wegsnijden

Bij het verwijderen van een ruit altijd de raamrubber kapot snijden. Dit kan je het beste doen door de rubber flap aan de binnenkant die over de ruitsponning zit er af te snijden. Als je het op deze juiste manier doet kan je gemakkelijk de ruit met de rest van het rubber uit de sponning halen.


De las van een raamrubber op het lange stuk plaatsen

Wat veel mensen niet weten is dat als je een raamrubber plaatst in een ruit je het las gedeelte op het lange stuk plaatst en niet in een hoek. Zo gaat het raamrubber langer mee en ondervind je het minst problemen.

raamrubbers

Hoe onderhoud je raamrubbers?

Het onderhoud van raamrubbers verschilt per raamrubber. Zo heb je raamrubbers voor auto’s, machines, boten en caravans. Als je raamrubbers niet goed onderhoud worden ze met de jaren stug en droog. Een ideale oplossing om dit te voorkomen is het gebruik van zuurvrij vaseline, een zeer geschikt onderhoudsmiddel. Ook werkt glycerine erg goed om raamrubbers soepel te houden. Overigens hebben rubbers voor in de bouw al snel een andere professionele oplossing nodig. De conclusie is als je raamrubbers goed onderhoud gaan ze langer mee.


Wanneer raamrubbers vervangen?

Raamrubbers kunnen met goed onderhoud jaren meegaan. Wanneer ze versleten raken of scheuren bevatten wordt aangeraden om de rubbers zo snel mogelijk te vervangen. Hiermee voorkom je aantasting van vuil of water. Deze regel gaat op voor alle soorten raamrubbers. Zowel voor raamrubbers op een boot, caravans en allerlei machines.

Met goed onderhoud gaan raamrubbers dus jaren mee, maar als je er niets aandoet worden ze aangetast door invloeden van buitenaf, die niet bevorderend zijn. Gebruik dan ook onderhoudsmiddel die eerder in dit artikel vermeld is.

 

Raamrubbers onderhouden, echt doen

Uiteindelijk horen raamrubbers zacht, fijn en vooral flexibel te zijn. Dat zijn kenmerken die voor raamrubbers gelden en daarmee hun taak goed kunnen uitvoeren. Een van de taken van raamrubbers is vocht buiten te houden waar er binnen niets beschadigt of nat kan raken. Onderhoud is dan ook van essentieel belang. Je hebt er ten slotte jarenlange profijt van en je doet het vooral voor de lange termijn. Raamrubber onderhoud wordt onderschat, maar deze taak doen is alleen maar gunstig.