Het verschil tussen een SCART-connector en HDMI-connector

Het verschil tussen een SCART-connector en HDMI-connector

March 1, 2019 Industrie 0
Foto van HDMI-kabel

Een connector, is een andere benaming voor het woord stekker. Een connector zorgt ervoor dat een elektrische verbinding kan plaatsvinden. Deze elektrische verbinding kan ook makkelijk verbroken worden. Een connector kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden zoals het voorzien in stroom of één of meerdere signalen leveren. Connectoren hebben veel verschillende doeleinden en er bestaan dan ook diverse soorten connectoren. Zo bestaan er connectoren voor de industrie maar ook voor mechanische verbindingen.

De bekendste zijn misschien wel een SCART-connector, ook wel SCART-kabel genoemd. Tegenwoordig is de SCART-kabel ingeruild voor de HDMI-kabel. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen beiden? In dit artikel wordt het verschil uitgelegd tussen de twee veelgebruikte en eigenlijk onmisbare kabels voor elektronica.

De geschiedenis van de SCART-kabel

Deze connector is oorspronkelijk ontworpen in Frankrijk. De Fransen ontwikkelde een kabel die het mogelijk maakte om audiovisuele apparaten met elkaar te verbinden. De kabel werd ontworpen in 1978 en is sinds 1981 wettelijk verplicht om deel uit te maken van alle televisies en videoapparatuur. Een SCART-connector bestaat uit kleine pinnen, 21 stuks om precies te zijn. De connector zorgde dat destijds videorecorders en dvd-spelers aangesloten konden worden op televisies. Maar ook spelcomputers zoals Playstation 1 en 2. Door de ontwikkeling in techniek en elektronica wordt de SCART-kabel hedendaags vervangen door de HDMI-connector. Maar wat is dan eigenlijk de meerwaarde van een HDMI-connector? Dat wordt toegelicht in de volgende alinea.

Foto van SCART-kabel

Wat is het nut van een HDMI-connector?

High Definition Multimedia Interface beter bekend als HDMI is zoals eerder vermeld de vervanger van de SCART-kabel. Ook de HDMI-connector/kabel zorgt voor de verbindingen van audiosignalen en videosignalen naar bijvoorbeeld de televisie. HDMI maakt het mogelijk om elke compatibele digitale bron van audio en video te verbinden met een compatibel scherm. Een HDMI-connector bestaat uit 19 kleine pinnen (aders) en ondersteunt maximaal acht audiokanalen. Momenteel is de nieuwste versie van de HDMI-kabel 2.0. De HDMI-connector is ontwikkeld in 2002 door een samenwerking van meerdere bedrijven. Deze bedrijven hadden een wens voor een snellere connector die op diverse apparaten kon worden gebruikt. Dit was de start van de HDMI-kabel die langzaam de SCART-kabel volledig overnam.

Het verschil tussen SCART en HDMI Connectoren

Het grootste verschil tussen een SCART en HDMI-kabel is dat de SCART-kabel analoog werkt en een HDMI digitaal. Omdat de HDMI-kabel digitaal werkt is de kwaliteit hoger omdat de kabel alles veel sneller kan verwerken van bron naar bron. Omdat de SCART-kabel alleen analoog werkt is het niet mogelijk op HD-, UHD- en SUHD-verbindingen te ontvangen via de televisie. Langzamerhand verdwijnt de SCAR-kabel omdat veel nieuw elektronisch apparatuur enkel voorzien wordt van HDMI-aansluitingspoorten.

Het is dan ook aan te raden, met oog voor de toekomst, wanneer nieuw apparatuur aangeschaft moet worden omdat het oude defect is, om altijd te kiezen voor apparatuur die voorzien is van een HDMI-aansluiting.