Een bouwlaser is onmisbaar gereedschap in de bouw

Een bouwlaser is onmisbaar gereedschap in de bouw

September 27, 2019 Industrie 0
een bouwlaser in werking in de bouw

Bouwlasers zijn onmisbaar voor nieuwbouwprojecten, renovatieprojecten en hovenierswerk. Dit gereedschap voor de bouw is dus zowel binnen als buiten te gebruiken. De werking van een bouwlaser is relatief simpel. Het doel van dit gereedschap is om een waterpas vlak te creëren en een referentiepunt bepalen met behulp van een laserlijn. Deze laserlijn kan zowel horizontaal als verticaal zijn. 

Wat is een bouwlaser?

Een bouwlaser maakt het mogelijk om nauwkeuriger en efficiënter te werken en wordt daarom veel gebruikt bij bouwprojecten. Met deze lasers is het eenvoudig om afstanden te meten of om waterpas te werken. Een bouwlaser is een verzamelnaam voor verschillende laserapparatuur dat bij bouwprojecten wordt gebruikt. Zo worden bijvoorbeeld de laserwaterpas, de kruislijnlaser, de afbouwlaser en de rotatielaser veel gebruikt in de bouw of in de industrie. LTC Bouwlasersonline is een (web)winkel die veel mogelijkheden biedt als het gaat om de aankoop van lasers die speciaal voor de bouw zijn ontwikkeld.

een bouwlaser in werking in de bouw

De belangrijkste eigenschappen van een bouwlaser

Kortom, een bouwlaser is een zeer handig gereedschap voor op de bouwplaats en in de industrie. Maar is ook onmisbaar voor het doe-het-zelver die bijvoorbeeld zijn tuin gaat verbouwen. Een bouwlaser is een geschikte laser voor bouw-, grond- en meetwerkzaamheden. Het gereedschap werkt in combinatie met een handontvanger. Maar wat zijn nu eigenlijk de belangrijkste specificaties van een bouwlaser? 

  1. Het aantal laserlijnen is afhankelijk van hoe ingewikkeld het bouwproject is. Er zijn bouwlasers met enkele en meerdere lijnen. Als u binnen het project te maken heeft met diepte wordt het aangeraden om aan de slag te gaan met een 3-lijnlaser. Een 3-lijnlaser kan namelijk in 3 dimensies worden geplaatst. Zijn alleen de hoogte en breedte belangrijk? Dan is een laser met 1 of 2 lijnen voldoende. 
  2. Het werkbereik van een bouwlaser is het maximale bereik van het apparaat tot de (hand)ontvanger. Bij het benoemen van het bereik wordt er vaak vanuit gegaan dat de bouwlaser in het midden opgesteld staat. Hierdoor kan aan twee kanten het maximale bereik gehaald worden, waardoor het bereik verdubbelt wordt. Het is belangrijk hier rekening mee te houden. 
  3. De nauwkeurigheid van de bouwlaser hangt samen met de kwaliteit van de het apparaat. De nauwkeurigheid van een bouwlaser wordt omschreven als de maximale afwijking. Deze specificatie wordt altijd in millimeters vermeld. Een afwijking van 0,1 millimeter houdt in dat de laserlijn maximaal 0,1 millimeter op 10 meter af mag wijken van het nulpunt.
  4. Op de bouwplaats is het belangrijk dat de projecten waterpas zijn. Als de laserlijnen van een bouwlaser zelfnivellerend zijn, betekent dat de laserlijnen zichzelf automatisch waterpas stellen. Het waterpas stellen kan zowel horizontaal als verticaal. Er zijn ook bouwlasers waar het waterpas stellen handmatig moet gebeuren.