Hoe houd je iemand nauwlettend in de gaten?

Hoe houd je iemand nauwlettend in de gaten?

July 26, 2021 Blogging 0
observatietechnieken

Achter iemand aanrijden, controleren wat hij of zij aan het doen is en mocht deze persoon toch iets doen wat niet door de beugel kan dit vastleggen op de gevoelige plaat. Het is een grove omschrijving van wat een observant doet. Deze functie is zeer belangrijk wanneer je op zoek bent naar bewijzen. Of dit nu gaat over dat je bij de politie zit en moet ontdekken of een verdachte onderdeel is van het illegale circuit of als je als privédetective moet achterhalen of iemands partner een scheve schaats rijdt. Wat de reden dan ook is om iemand te achtervolgen, het is belangrijk dat je weet wat je doet en hoe je dit moet doen. Wil jij ook je observatietechnieken kunnen verbeteren? Let dan op de onderstaande tips zodat je opdracht niet in duigen valt.

Weet afstand te houden

Moet je iemand achtervolgen om te weten wat deze in zijn of haar vrije tijd aan het doen is? Dan is het natuurlijk niet handig om direct op degene zijn bumper te zitten. Helemaal als je degene persoonlijk kent en hij of zij dus ook weet wat voor auto jij rijdt. Houd daarom voldoende afstand en zorg ervoor dat je niet door degene die je volgt wordt gesnapt.

Wees een vlieg op de muur

Als iemand doorheeft dat die in de gaten gehouden wordt, dan gedraagt die zich anders dan wanneer die anoniem rond kan bewegen. En dat is nu juist wat je wilt zien wanneer je aan het observeren bent. Zorg daarom niet alleen voor genoeg afstand, maar ook dat je van deze afstand nog steeds onopvallend blijft. Ga daarom niet uitbundig met je camera zitten, maar probeer dit verhuld achter je stuur te doen.

Houd je omgeving in de gaten

Vooral wanneer je achter iemand aan zit die mogelijk betrokken is bij zaken als drugshandel of een delict, is de kans groot dat deze niet alleen opereert. Vooral als je een geheime basis probeert te vinden is de kans groot dat er bewaking is vanuit hun kant, en deze beveiligers zijn niet altijd de meest vriendelijke en kunnen ook direct in het offensief raken. Zorg er daarom voor dat je op de plek waar je aan het posten bent geen dode hoek hebt waar gevaar vandaan kan komen. Zorg er eerst voor dat je zelf op een goede plek zit voordat je verder kijkt naar wat jouw onderwerp aan het doen is.

observatietechnieken

Zorg voor een cover

Het kan altijd gebeuren dat je gesnapt wordt, vooral in het begin. Dit hoeft niet meteen het einde van de wereld te betekenen. Als je ervoor zorgt dat je altijd een goede cover hebt, dan zal degene die je observeert minder sceptisch kunnen zijn. Zit je bijvoorbeeld met een grote camera in de bosjes naar iemand te kijken, zeg dan dat je een vogelspotter bent en maak tussendoor ook een paar foto’s van vogels om aan te kunnen tonen. Zo val je minder op en kun je alsnog doorgaan met observeren zonder dat je je dekmantel hebt verraden.

Mocht je meer tips of lessen willen hebben om een goede observant te worden? Dan zijn er observatietrainingen die ervoor kunnen zorgen dat jij op een professionele manier aan het werk kan. Dit kan zeker handig zijn als je voor bijvoorbeeld werk vaak als observant aan de slag moet.