Hoe onderhoud je een Jotul Houtkachel

Hoe onderhoud je een Jotul Houtkachel

January 28, 2022 Huis en Tuin Prettig leven 0
Jotul Houtkachel

Je hebt inmiddels al een tijdje een mooie Jotul Houtkachel in de woonkamer staan. Lekker warm en sfeervol! Maar een houtkachel moet ook zo nu en dan onderhouden worden. Tips daarover lees je in de volgende alinea’s. 

Onderhoud van Jotul Houtkachel 

Het klinkt misschien vreemd, maar eigenlijk is de keuze voor een houtsoort al onderdeel van je onderhoud. Bij houtsoorten met hars erin ontstaat namelijk meer roet dan bij andere houtsoorten. Kies het liefst voor berken- of elzenhout, dit is een zachte houtsoort.En ze geven een schone verbranding met veel warmte. 

Om roet te voorkomen is het ook belangrijk dat je een rookkanaal hebt van goede kwaliteit die met kracht de lucht naar buiten trekt. Laat eens per jaar een schoonsteenveger langskomen om de schoorsteen te vegen en de houtkachel te reinigen. Daarmee voorkom je een schoorsteenbrand. Door de kachel goed te onderhouden gaat hij ook langer mee en heb je er dus meer plezier van. Natuurlijk spreekt het voor zich dat het fijn is als het glas van de Jotul houtkachel schoon is. Dan kunt u beter van de mooie vlammen genieten. 

Jotul Houtkachel

Hoe ontstaat roet op de glasplaat van de houtkachel 

Roet ontstaat bij een onvolledige verbranding van bijvoorbeeld hout of steenkool. Maar het kan ook ontstaan bij verbranding van diesel of benzine. Bij houtkachels ontstaat er een onvolledige verbranding en de deeltjes hechten zich uiteindelijk aan de glasplaat. De meeste Jotul houtkachels hebben een speciaal systeem ontwikkeld om roet op het glas tegen te houden, maar helemaal voorkomen kun je het niet. Er is wel verschil in roet bij de ene of de andere houtkachel. Er zijn verschillende soorten roetaanslag. Zo is er fijne vlok, glans roet, nat roet en hard roet. Vooral de laatste drie wil je voorkomen, deze kunnen uiteindelijk leiden tot een schoorsteenbrand. Het is daarbij handig om met een vochtmeter de vochtigheid in de gaten te houden. Ervoor zorgen dat je geen vochtig hout verbrandt helpt ook. 

Benodigdheden voor het schoonmaken 

In principe heb je niet veel nodig voor het schoonmaken van het houtkachelglas. Om te beginnen met handschoenen, een krant of microvezel doekje. Tot slot heb je water en een emmer nodig. 

Tips voor het schoonmaken van een Jotul houtkachel 

Maak de krant nat, dip hem op het as van de bodem en wrijf dit over de binnenkant van je Jotul houtkachel glas. Pak hierna een nieuw stuk krant en veeg het glas schoon. Indien nodig kun je deze stappen herhalen. En voila, het glas is weer schoon!