Zelf je eigen knoflook planten? Zo doe je dat

Zelf je eigen knoflook planten? Zo doe je dat

February 23, 2022 Planten en groente 0
Knoflook planten

De aanwezigheid van knoflook kan onmogelijk gemist worden in elke keuken. Naast het feit dat knoflook een heerlijke smaak geeft aan diverse gerechten, is het ook nog eens ontzettend voedzaam. Zo bevat knoflook bevat namelijk onder andere vitamine B6, vitamine C en mangaan. Daarnaast help knoflook bij het behouden van een gezonde bloeddruk en cholesterolgehalte. Knoflook is op verschillende manieren in supermarkten te verkrijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan knoflookpoeder, gepureerde knoflook en knoflookteentjes. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om zelf knoflook te kweken, in plaats van deze in de supermarkt te kopen. Wil jij nou zelf je eigen knoflook kweken? Dan lees je hier alles wat je daarvoor moet weten.

Knoflook met en zonder bloemhoofd

Knoflook met en zonder bloemhoofd zijn de twee basistypes van knoflook. Knoflook met bloemhoofd heeft een dikkere en hardere steel in vergelijking met knoflook zonder bloemhoofd. Qua smaak verschillen de twee basistypes niet van elkaar. Echter is knoflook zonder bloemhoofd langer houdbaar dan knoflook met bloemhoofd en produceert deze veel kleine tenen per bol.

Knoflook planten

Begin met knoflookbollen en de juiste methode

Het kweken van knoflook is vrij eenvoudig. Om hiermee te beginnen koop je knoflookbollen bij een leverancier van zaden. Gebruik voor het kweken van knoflook geen knoflookbollen uit de supermarkt, want hiermee gaat het over het algemeen vaak mis. Het is vast niet ontgaan dat knoflook niet kan worden gezaaid, maar moet worden gepoot. Om knoflook succesvol te kweken is het belangrijk dat er genoeg ruimte beschikbaar is en dat de knoflook genoeg zonlicht krijgt.

 

Zo plant je knoflook

Knoflook groeit goed in grondsoorten waar water makkelijk doorheen kan. Begin met het splitsen van de knoflookbollen in teentjes en poot deze met de punt omhoog in gaatjes van zo’n 5 centimeter in de grond. Zorgt dat er een afstand van zo’n 10 centimeter bevindt tussen de tenen en 30 centimeter tussen de rijen van de tenen. Vervolgens vul je de gaten op met grond en is het afwachten. De knoflook van rond de maanden juli en augustus worden geoogst. Het is belangrijk dat je tot die tijd ervoor zorgt dat de grond rondom de knoflook onkruidvrij blijft. Hierdoor de knoflook ongestoord groeien en heb je tijdens de oogst prachtige grote knoflookbollen.

Knoflook planten op het juiste moment

Wanneer je besluit om knoflook te planten, wil je uiteraard dat je tijdens de oogst grote bollen hebt. Het wordt het ten strengste aangeraden om knoflook tussen half oktober en half november te planten. Dit is ontzettend belangrijk omdat de tenen vóór de winter gepoot moeten worden, om uit te groeien tot grote bollen. De tenen kunnen ook in februari worden gepoot, maar de kans is dan groot dat de bollen een stuk kleiner worden. Knoflook kan op z’n vroegst in januari worden geoogst, wanneer de plant geel van kleur begint te worden. Trek de knoflook voorzichtig uit de grond en laat deze in de wind drogen. Na twee weken drogen kun je knoflookbollen gebruiken voor het klaarmaken van diverse gerechten.