Wat je moet weten over industriële lijmen

Wat je moet weten over industriële lijmen

October 1, 2018 Industrie 0

Wanneer het over industriële lijmen gaat, dan gaat het natuurlijk over iets heel specifieks. Het komt immers niet iedere dag voor dat je dit nodig hebt. Tenzij je voor je werk ermee in aanraking komt. Voor alle andere mensen is het echter niet heel gemakkelijk om te achterhalen wat nu de juiste lijm voor de juiste situatie is. Daardoor kan het vinden van de geschikte variant soms wat lastig zijn. Om die reden is het dus ook heel belangrijk om hier meer kennis over op te doen. De volgende informatie kan hier dan in ieder geval bij helpen.

Moeilijke kanten

Een reden om industriële lijm te gebruiken is het feit dat je soms met lastige kanten te maken hebt. Moet je bijvoorbeeld iets lijmen zodat een kokervorm ontstaat? Of moeten twee dunne kanten samen een hoek vormen, bijvoorbeeld van papier? Dan is hier een speciale soort lijm voor nodig. Dit worden ook wel vaak hot melts genoemd. Dit is ook een soort lijm die veel terugkomt in allerlei producten die je op dagelijkse basis gebruikt. Alleen al om die reden kan het dus heel slim zijn om hier zelf ook gebruik van te gaan maken als je gaat lijmen.

Veel soorten

Wat hierbij heel belangrijk is om te weten, is dat de betreffende lijm vaak in verschillende vormen wordt aangeleverd. De variant die je gebruikt hangt ook af van het soort klus die je moet doen. De samenstelling van de lijm is bijvoorbeeld vaak verschillend. Het is belangrijk dit te onderzoeken. Ook de manier van aanbrengen, bijvoorbeeld met een stift of in bloc-vorm, kan verschillen. Het is altijd slim om te onderzoeken welke vorm het best passend is. Dit kan ook door het na te vragen bij experts die weten hoe hiermee omgegaan moet worden om optimale resultaten te krijgen.

Koudlijm

Ook een bekende variant van industriële lijm is koudlijm. Dit wordt echter wel voor hele andere toepassingen gebruikt. Zo is het bijvoorbeeld een belangrijk voordeel dat dit type lijmen sneldrogend zijn. Op die manier kunnen belangrijke klussen snel worden gedaan zonder dat hierbij risico’s worden gelopen. Het is een soort lijm die veel gebruikt wordt in verpakkingsmaterialen. De reden hiervoor is ook dat dit type industriële lijm er vooral ook om bekendstaat dat het zeer goed hecht. Dat is natuurlijk belangrijk wanneer alles goed dicht moet zijn zodat er geen lucht of vocht in of uit kan lopen.

Goede kennis

Wat wel geldt bij dit type lijmen, is dat er veel voordeel gehaald kan worden uit goede kennis. Denk dan aan zaken zoals kennis over de juiste manier van opbrengen. De opbrengmethode kan met van alles te maken hebben, bijvoorbeeld de hoeveelheid, maar ook de tools die hiervoor gebruikt worden. Verdiep je daarom dus niet alleen in de lijm zelf, maar ook in de zaken die eromheen van belang zijn. Op die manier weet je in ieder geval zeker dat er zonder problemen kan worden gelijmd. Omdat industriële lijmen vaak worden toegepast in belangrijke situaties is dit natuurlijk een belangrijk voordeel.

Expert erbij halen

Wie slim is haalt er een expert bij. Zeker wanneer voor het eerst met industriële lijmen gewerkt gaat worden is dit heel verstandig. Naast de genoemde varianten hot melts en koudlijm zijn er namelijk ook nog andere soorten lijm die op industriële basis gebruikt worden. Alleen al daarom is het slim om een kenner de situatie voor te leggen en advies te vragen over het soort lijm dat het best gebruikt kan worden in een dergelijke situatie. Zo weet je zeker dat je altijd voor de allerbeste optie kiest. Zo kan je zonder zorgen je producten gebruiken.