Kogelkranen zijn onmisbaar voor uw leidingenaanleg

Kogelkranen zijn onmisbaar voor uw leidingenaanleg

June 4, 2021 Industrie 0
Kogelkranen

Je bent druk bezig met klussen in je nieuwe huis. Het resultaat begint langzamerhand op wat te lijken. De woonkamer is ingericht en zo ook de slaapkamer en badkamer. Er moeten nog wat spullen worden gekocht, maar je bent op weg naar een aangenaam leven in een mooi huis. De puntjes moeten nog wel even op de i worden gezet. Die kleine details waarbij je met elk nieuw huis mee te maken krijgt. Waarschijnlijk krijg je te maken met water en gasleidingen. Kogelkranen zijn in deze wat dat betreft onmisbaar. In dit artikel kom je te weten wat kogelkranen zijn, waar ze voor worden gebruikt en welke verschillende soorten er zijn.

Kogelkranen, wat zijn dat nu precies?

Heel simpel gezegd zijn kogelkranen afsluiters voor leidingen. Andere namen voor kogelkranen zijn ook wel kogelventiel, kogelafsluiter en kogelklep. Je hebt de behuizing, met daarin een inwendig ronde kogel die bediend wordt door een hendel. De bedoeling is om vloeistoffen zoals water en gas tegen te houden of door te voeren. Dit gebeurt wanneer de kogelkraan dicht of open is gedraaid. Je kan dit doen door met een korte slag handmatig de hendel open of dicht te draaien.

Kogelkranen, waar worden ze van gemaakt?

Belangrijk om te weten is waar kogelkranen van gemaakt zijn. Je hebt verschillend soort materiaal voor de productie van kogelkranen. De meest gebruikte materialen voor de behuizing zijn PVC, messing en roestvrijstaal. Voor de kogel wordt meestal gebruikt gemaakt van PVC, verchroomd messing of roestvrijstaal.

Kogelkranen van messing zijn het meest voorkomend

In het algemeen komen messing kogelkranen het meest voor. Messing bestaat uit een legering van zink en koper. Dit materiaal is krachtig, sterk en robuust. Dit zorgt ervoor dat een vloeistof zoals water, vloeibare media en minerale oliën goede eigenschappen zijn voor dit soort kogelkranen. Messing kogelkranen zijn niet geschikt voor het gebruik van gedestilleerd of zout water.

Kogelkranen

Kogelkranen bestaand uit PVC zijn het goedkoopst

Als je voor de goedkope optie wilt gaan is een kogelkraan bestaande uit PVC de beste optie. PVC staat voor Poly Vinyl Chloride. PVC wordt voornamelijk gebruikt voor water toe en afvoer. Zeer geschikt dus voor jouw nieuwe keuken of badkamer leidingen. PVC is het meest bestand tegen zoutoplossingen, zuren en organische oplosmiddelen. Tegen hogere temperaturen boven de 60 graden is PVC niet bestand. Daarnaast is PVC veel minder robuust dan bijvoorbeeld messing of roestvrijstaal kogelkranen. Het is een overweging die je moet maken. Als je naar de prijs kijkt is PVC de beste keuze.

Roestvrijstalen kogelkranen worden veel gebruikt hoge temperaturen

De roestvrijstalen kogelkranen worden vooral bij agressieve omgevingen gebruikt. Dan kan je denken aan omgevingen bij zee en zwembaden. Ook zijn dit soort kogelkranen zeer geschikt voor hogere temperaturen, osmose en verschillende chemicaliën. Roestvrijstalen kogelkranen zijn dan ook een stuk duurder dan bijvoorbeeld PVC kogelkranen, maar het een is stuk robuuster. Let wel dat bij roestvrijkogelkranen je meer kracht moet geven om de kogelkraan rond te draaien. Met een PVC of messing kogelkraan gaat dat een stuk makkelijker.

Korte samenvatting van de soorten kogelkranen

Er is keuze genoeg om te kiezen uit verschillende soorten kogelkranen. De PVC heeft het voordeel dat het relatief goedkoop is. Ideaal geschikt voor leidingen in en rondom het huis. Nadelen zijn dan weer de korte levensvatbaarheid en de minimale temperatuur waar het tegen bestand is.

Messing is geschikt voor alle toepassingen en uiteindelijk het meest duurzaam van alle soorten kogelkranen. Nadeel van messing is dat er mogelijk ontzinken optreedt. De messing krijgt dan een oranje kleur dat verwortelen heet.

Roestvrijstaal is de meest dure variant van de kogelkranen. Daarnaast moet je meer moeite dan en kracht geven om de kogelkraan open en dicht te draaien. Voordelen zijn dat het duurzaam, slijtvast en corrosie bestendig is.

Kogelkranen, uiteindelijk essentieel en niet te onderschatten

Je hebt een legio aan keuzes te maken als het om kogelkranen aankomt. Zoals je ziet zijn er veel verschillende soorten materialen, maar ook de afmetingen variëren sterk van elkaar. De meest voorkomende afmeting zijn 15mm, 50mm en 32mm. Je kan ze makkelijk online bestellen, maar ook bij de grote en bekende bouwmarkten. Het is belangrijk om te overwegen voor welk soort kogelkraan je kiest. Goedkoop betekent niet altijd beter. Je wilt uiteindelijk geen lekkage krijgen en je zou je dan ook goed moeten verdiepen in welke kogelkraan het beste is.

Wat belangrijk is, is dat je de kogelkraan gebruikt die voor jou het meest van toepassing is. Een stukje prijs kwaliteit verhouding daarin doen kan daarbij helpen. Als je net klaar bent in je nieuwe huis met klussen en je zit achterover geleund in de bank zijn lekkages wel het laatste waar je aan wilt denken. Kies daarom voor de meest passende kogelkraan die die zorgen wegneemt.