Lijnlaser kopen? Dit moet je weten

Lijnlaser kopen? Dit moet je weten

February 24, 2022 Industrie 0
Lijnlaser kopen

Wil je op een erg precieze manier klussen? Gebruik dan een lijnlaser. Met deze tool kun je dingen precies recht hangen, tot op de millimeter nauwkeurig. Dit is erg handig als dingen waterpas moeten zijn. Het elektronische apparaat projecteert een laser waardoor je er zeker van bent dat alles even hoog is.

In veel gevallen komt een lijnlaser van pas. Denk bijvoorbeeld aan klusjes als het betegelen van een muur, het leggen van een vloer of het ophangen van wanddecoratie. Bij dit soort bezigheden is het wel zo fijn als alles precies recht hangt. Zo hoef je nooit meer opnieuw te beginnen als je er na het klussen achter komt dat het scheef hangt.

Het werken met een lijnlaser

Een lijn laser projecteert een laserstraal op een oppervlakte waar jij wilt gaan klussen. Meestal is dit op een muur. De lijnlaser straalt een horizontale lijn uit op die muur en afhankelijk van het type lijnlaser dat je hebt, kan daar ook een verticale lijn bij komen. De lijnen staan dan haaks op elkaar. Dan kun je ook hoeken op een handige en nauwkeurige manier afmeten.

Er zijn ook lijnlasers waarbij je alleen een verticale lijn kunt projecteren. Of waarbij je er meerdere kunt laten uitstralen. Dan heb je bijvoorbeeld een paar horizontale en een paar verticale lijnen. Een soort raster. Zelf kun je dan meestal bepalen hoeveel lijnen je uit laat stralen.

Ga dus voor jezelf na of je slechts een horizontale lijn of ook een verticale lijn nodig hebt voor je klus. Je hoeft niet meer elke keer met de rolmaat na te gaan of het wel op dezelfde hoogte is. Wel zo praktisch dus. De lijnlasers worden zowel thuis als bij bouwprojecten gebruikt.

Lijnlaser

De kleur van de lijnlaser

Als je aan het zoeken bent naar een lijnlaser zie je al snel dat er een verschil is tussen een groene en rode laser. Over het algemeen blijkt dat een groene laserstraal door mensen makkelijker waar te nemen is. Ook in ruimtes met veel daglicht blijft de groene laserstraal nog goed zichtbaar. Dat is bij de rode laser minder het geval. Die zie je vooral goed als de ruimte aan de donkere kant is. Wel zijn groene lasers in veel gevallen duurder. Bedenk dus op voorhand in wat voor ruimte je de laser wilt gebruiken en wat je ervoor over hebt.

Het bereik van de lijnlaser

Een ander belangrijk verschil tussen verschillende lijnlasers is het bereik. Ook daar is het anders als je de laser voor thuis wilt gebruiken of voor bouwprojecten. In huis heb je vaak aan een kleiner bereik al genoeg. Terwijl je in de bouw grote afstanden met het apparaat wilt kunnen overbruggen. Het bereik varieert van enkele tientallen tot enkele honderden meters.

Automatisch of handmatig nivellerend

Ook slim om op te lette, is of de lijnlaser automatisch of handmatig nivellerend is. Dit wil zeggen dat de waterpas op een automatische manier wordt ingesteld of dat je dat handmatig moet doen. Als dat automatisch gebeurt weet je zeker dat alles helemaal recht is.