Spouwmuurisolatie in Utrecht

Spouwmuurisolatie in Utrecht

May 5, 2021 Huis en Tuin Wonen 0
spouwmuurisolatie in utrecht

Je hebt net een huis gekocht in Utrecht, waar een nieuwe spouwmuur geplaatst wordt. Of je hebt een bestaande spouwmuur staan waar het nodig is om de isolatie te vervangen. Hieronder lees je wat spouwmuurisolatie precies is, wanneer je het nodig hebt en welke soorten het meest gebruikt worden. Ook vertellen we je meer over de voordelen van deze verschillende soorten spouwmuurisolatie en wat je er voor betaalt.

Wat is spouwmuurisolatie en wanneer kan ik het gebruiken?

De spouw is de ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur. Deze ruimte wordt vaak opgevuld met isolatiemateriaal. Of je een spouwmuur hebt kun je het best opzoeken in de bouwplannen, maar als je geen toegang hebt tot die plannen kun je het vaak ook zien aan het bouwjaar van het pand, de dikte van de muren en verluchtingsroosters in de muur. Woningen met een bouwjaar van 1920 of eerder hebben vaak geen spouwmuur, terwijl jongere woningen dit wel hebben. Dikkere muren en verluchtingsroosters duiden vaak op een spouwmuur.

Het isoleren van een spouwmuur wordt aangeraden bij een spouwbreedte vanaf 5 centimeter dik.  Voor een goede isolatie is het belangrijk dat de spouwmuur niet vervuild is door bijvoorbeeld cementresten en dat de gevel in goede staat, en de gevelbekleding ‘dampopen’, is (zodat het vocht via de gevelbekleding kan ontsnappen en niet het isolatiemateriaal aantast). Utrecht is een stad met veel grachten en in heel Nederland regent het vaak, dit betekent een vochtige omgeving. In vochtige omgevingen is het verstandig om je gevel goed te impregneren voordat je de spouw isoleert. Ben je dus op zoek naar spouwmuurisolatie in Utrecht? Ga eerst nog even op zoek naar een goed impregneermiddel.

Soorten spouwmuurisolatie, eigenschappen en kosten

Materiaal dat vaak wordt gebruikt voor het isoleren van spouwmuren zijn EPS-parels, dit zijn kleine (milieuvriendelijke) bolletjes die in de spouwmuur worden geblazen. De bolletjes zijn erg vochtbestendig, maar doen het minder op het gebied van geluidsisolatie en brandveiligheid. Voor dit materiaal betaal je tussen de €20,- en €25,- per vierkante meter.

spouwmuurisolatie in utrecht

Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van Knauf Supafil. Dit is een soort glaswol dat speciaal is ontwikkeld voor het isoleren van spouwmuren. Het is goedkoop, vochtbestendig en geeft een goede geluidsisolatie. Ook op brandveiligheid scoort dit materiaal goed. Het nadeel: er is een minimale spouwbreedte van 5 centimeter nodig. De prijs die je betaalt voor Knau Supafil ligt tussen de €15,- en €20,- per vierkante meter.

Tenslotte gebruikt men voor spouwmuurisolatie ook vaak PUR spuitisolatie. Dit is een vloeistof die uithardt nadat het in de spouwmuur is gespoten. PUR spuitisolatie is duurzaam, vochtbestendig en krimpt niet. Een nadeel is dat het materiaal minder milieuvriendelijk is dan de hierboven genoemde alternatieven en minder geluidsisolatie biedt. Ook is het duurder. Vaak is dit wel de beste oplossing voor het isoleren van vervuilde of smalle spouwmuren. Ga voor dit isolatiemateriaal uit van een prijs tussen de €25,- en €30,- per vierkante meter.

Hopelijk hebben we je hiermee inzicht kunnen verschaffen in wat spouwmuurisolatie nou precies is, wanneer het gebruikt wordt en wat je er ongeveer voor betaalt.